Bi lahko z robotom delali timsko?

Dr. Luka Jan,
Programski direktor pri TBA


Januarja 2017 je Libratus, AI računalnik z univerze Carnegie Mellon, pometel s štirimi vrhunskimi igralci pokra v igri, ki je trajala 20 dni. Pri tem je moral za uspeh blefirati in prepoznati zavajajoče informacije. Libratus je zadnji v nizu AI računalnikov, ki so premagali človeštvo. Pred njimi so padli šahisti (Deep blue, 1996), Jeopardi šampijoni (Watson, 2011) in prvaki Go (AlphaGo, 2016).Ob pojavu številnih računalnikov z visoko umetno inteligenco (AI) se pojavlja vprašanje, ali bomo v prihodnje pri timskem delu lahko govorili o kombinaciji ljudi in AI-botov kot o enakovrednih članih tima in bo timsko delo gnalo tudi razvoj umetne inteligence, ali pa bo AI-bot ostal zgolj na ravni orodja, ki ga timi uporabljajo za lažje delovanje? Večino med nami zmrazi ob misli, da bi kdaj AI-bot postal član našega tima. Tega si nočemo niti ne znamo predstavljati. Nismo edini. Inštitut za prihodnost življenja iz Bostona (Future of Life Institute) združuje raziskovalce in vodilne osebnosti s celotnega sveta, ki opozarjajo na nevarnosti AI za obstoj človeške vrste in kako lahko to omilimo. Med njimi so tudi kozmolog Stephen Hawking, računalniški inženir Stuart J. Russell, soustanovitelj Skypa Jaan Tallinn in igralec Morgan Freeman. Na drugi strani lahko na Japonskem že danes sodelujete z ljudem podobnimi AI-roboti, ki so v vlogi receptorjev in pomočniki v prodajalnah. Japonska kultura je veliko bolj naklonjena robotom kot zahodna, za pokvarjene robote pa nekateri opravljajo celo budistične pogrebe.

Razvoj tehnologije in čedalje večja hitrost sprememb našega okolja nas silita, da si postavimo tudi naslovno vprašanje. Za časa mojega življenja smo prešli iz vrtljivih telefonov, spectrum računalnikov in knjižnic kot virov informacij, v dobo interneta s pametnimi telefoni in kvantnimi računalniki. Verjetno le redki znajo napovedati, kakšna nova tehnologija bo v uporabi čez deset let, kaj šele čez dvajset, ter kakšna bo njena aplikacija. Pa je možno sestaviti pravi tim botov in ljudi? Kaj bi morala dosegati AI, da bi to lahko postala resničnost?

Znanstveniki razvoj inteligence pri človeški vrsti (merjeno z velikostjo možganov in številom povezav) povezujejo s številnimi dejavniki. Poleg dvonožne hoje, ki je sprostila roke in omogočila uporabo orodij in obvladovanje ognja, so v zadnjih letih dokazali, da je bil razvoj inteligence človeka močno odvisen tudi od medsebojnih interakcij in sodelovanja (McNally in sod., 2012). Tako je torej timsko delo spodbudilo razvoj inteligence pri človeku. Še posebej zanimivo pa je dejstvo, da so se McNally in sodelavci do povezave med timskim delom in inteligenco človeške vrste dokopali z računalniško simuliranimi modeli organizmov s »preprostimi možgani«. Torej s preprosto umetno inteligenco. Ugotovili so, da je sodelovanje vodilo v razvoj večjih kompleksnejših simuliranih možganov in obratno, kompleksnejši možgani so dodatno spodbujali sodelovanje med AI-organizmi.

Ti umetni možgani so med seboj tekmovali v dveh klasičnih igrah, ki proučujeta socialne interackije in dileme, ki se ob tem porajajo (zapornikova dilema in snežni metež). Vsak simuliran organizem je s parom odigral več zaporednih iger, svoje odločitve pa je sprejemal tudi na osnovi izkušenj. V sistem so vnesli »naravno selekcijo«, ki je favorizirala bolj uspešne igralce, obenem pa so vnesli tudi mutacije nevronske mreže, ki so lahko povečevale ali zmanjševale nevronsko mrežo simuliranih možganov. Večja možganska mreža je omogočala zajem več izkušenj in njihovo analizo, ki je vplivala na odločitev v igri. Bolj »inteligentni« igralci so se v poskusu pogosteje odločali za sodelovanje, to pa jim je prinašalo več uspeha in dajalo prednost pri naravni selekciji ter tako gnali razvoj večje umetne inteligence. Kot ena izmed najuspešnejših se je razvila strategija »tit for tat« oz. sodelovalna strategija s povračilnimi ukrepi v primeru izdaje.V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.