Preoblikovanje posla zahteva drugačno kulturo in vodenje

Grrazd Suhadolnik,


Pametne tehnologije so spremenile življenja porabnikov, ki z dotikom prsta plačujejo in nakupujejo, najemajo prevoze in oddajajo stanovanja ter skrbijo za svoje zdravje. Disruptivne inovacije spreminjajo tudi velika tradicionalna podjetja v vseh gospodarskih sektorjih. Eno izmed teh je zagotovo tudi tobačna industrija.Z zgodovinskim bremenom trženja domnevno manj škodljivih »lahkih« cigaret v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je tobačna industrija zaman poskušala razviti varnejše različice gorljive cigarete. Philip Morris International (PMI), največja tobačna korporacija na svetu, je v zadnjih letih inovativni razvoj izdelkov, ki mogočajo manj škodljivo uživanje tobaka brez zgorevanja, nadgradila v svoje korporativno poslanstvo, takšno izhodišče nove poslovne strategije pa neizogibno terja tudi radikalne spremembe v notranji organizaciji upravljanja kadrov in talentov.
Mogoče se zdi čudno, da podjetje s 150 milijoni uporabnikov kadilce javno poziva, naj opustijo konvencionalne cigarete in preidejo k izdelkom, ki naj bi zmanjševali zdravstveno tveganje. Vendar je v ozadju ambiciozen načrt, v katerega so v PMI od leta 2008 vložili tri milijarde dolarjev. Intenzivne priprave na novo usmeritev podjetja ne terjajo le obsežnih tehnoloških, tržnih in komunikacijskih sprememb, temveč tudi usklajevanje z razvojem kadrov in spremembo miselnosti 80 tisoč zaposlenih po vsem svetu, ki govorijo kar 80 različnih jezikov.
Na novo identiteto korporacije, kot pravijo, želijo zaposlene pripraviti s kulturo poštenosti, spoštovanja in pravičnosti. Pri tem kot njihovo prednost poudarjajo raznolikost, ki v korporaciji spodbuja inovacije in pomaga pri njenem preoblikovanju. »To ni lahka naloga, kot prvi v tobačnem segmentu vstopamo na povsem neznano področje, zato smo morali zelo veliko predvidevati. Vsak dan se učimo, to novo realnost z novimi konkurenčnimi pravili pa mora sprejeti celotna organizacija,« pravi André Calantzopoulos, izvršni direktor PMI. O načinih, orodjih in pristopih na področju razvoja kadrov je več povedal Marin Mlinarič, HR manager za Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško.


V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.