»Denar je odličen služabnik, a slab gospodar.«

Katja Z. Istenič,
avtorica knjige Skrita uganka denarja in univ. dipl. psih., ki se ukvarja s psihoterapijo, izobraževanji in delavnicami


Denar. Z njim se v sodobni družbi srečuje tako rekoč vsak. Raziskave kažejo, da se otroci v Ameriki že pri petih letih zanimajo za temo denarja4. Kljub neizogibnosti denarja v našem življenju pa le redko razmišljamo o svojem odnosu do denarja. Ste kdaj razmišljali o tem, kaj vam denar pravzaprav pomeni? Kakšna so prepričanja Slovencev o denarju in kako prepričanja vplivajo na nas in naše finančno stanje?


Denar je eden izmed najpomembnejših izvorov stresa v zahodni družbi. Je tudi zelo pogost predmet konfliktov v odnosih. Raziskava, objavljena leta 2003, je pokazala, da je denar najpogostejša tema prepirov pri mladoporočencih7. Ameriška anketa iz leta 2010 je razkrila, da se le 43 odstotkov parov pogovori o denarju pred sklenitvijo zakona. Posameznik ima pravzaprav več možnosti, da ve, kakšna je telesna teža njegovega partnerja oz. partnerke, kot da bi vedel, koliko partner zasluži. Več kot četrtina vprašanih priznava, da je v preteklosti pred partnerjem namerno prikrila določen nakup. Prepiri glede denarja so tako tudi eden izmed najmočnejših prediktorjev ločitve. Razlog za zaskrbljujočo statistiko pa se pravzaprav ne skriva v denarju samem. Številka, ki jo imamo trenutno na računu, ali papir, ki ga imamo v denarnici, naših odnosov prav nič ne ogroža. Razlog, zakaj je denar pogost vir konfliktov, se skriva v našem dojemanju denarja.


Ko sem pisala knjigo o razvoju zdravega odnosa do denarja, me je zelo zanimalo, kako denar dojemamo Slovenci. Presenečena sem bila zlasti nad tem, kako raznoliko zaznavamo denar. Za veliko ljudi, s katerimi sem se med raziskovanjem pogovarjala, je bil denar vir slabega. Denar so povezovali s pohlepom, brezčutnostjo in pokvarjenostjo. Denar so dojemali kot nekaj umazanega. Eden od vprašanih je celo dejal, da je denar sredstvo za zasužnjenje ljudi. Nekateri so denar definirali tudi kot nekaj povsem nevtralnega. Zanje je bil denar zgolj sredstvo. Spet drugi so denar zaznavali izrazito pozitivno. Enačili so ga s svobodo, varnostjo ali z energijo. Nekdo je dejal, da je denar njegov prijatelj, ki vedno rad pride k njemu9. Denarja torej še zdaleč ne zaznavamo vsi na enak način, zato z njim tudi nimamo enakih izkušenj.V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.