Neskončna lahkotnost večnega učenja

Tamara Barič,
Telekom Austria Group, HR; članica uredniškega odbora revije HR&M


Nihče ne bo verjel besedam HR-jevcev, da je na nek način vsak zaposleni dolžan skrbeti za svoj razvoj – če se tudi mi ne bomo začeli učiti drugače kot do zdaj, in predvsem delati drugače, kot smo do zdaj. Novo leto je lahko izgovor ali pa dodaten razlog več za brco v rit, da začnemo nekaj delati bolje kot v preteklosti.


Letošnji vstop v novo leto sem preživela na potovanju po toplih krajih. Lepota toplih krajev v zimskih mesecih po mojem mišljenju ni samo v tem, da se umakneš stran od hektike kuhanih vin, pritiska kupovanja daril za vse bližnje in morda celo »ne-tako-bližnje«, preživiš mirne dneve na 30 stopinjah, temveč tudi v tem, da imaš možnost refleksije nekaterih pomembnih dogodkov iz preteklega leta – od daleč. Obenem pa lahko tudi v miru razmisliš o tem, kaj bi bili tvoji cilji za leto 2017.


Kot oseba, ki je bila od nekdaj, bolj kot ne, izrazito usmerjena k zasledovanju ciljev, »kljukanju to-do stvari« iz svoje prenatrpane liste, konstantnemu iskanju novih zanimivih izzivov in projektov, sem pred časom s seboj načrtno sklenila drugačen dogovor: pusti stvari, da so, kot so – a istočasno ostani konstantno pripravljena na učenje in odprta za nove stvari. Postavljanje ciljev je v redu, vendar ni vse v ciljih. Če razmišljaš, kako moraš zaslužiti dovolj za to, da se boš lahko preselil na otok in užival ob kokosu, je to resda zanimiv in lep cilj, a zna biti, da boš zamudil marsikateri lep trenutek na poti do tega otoka. Načrtovanje ima seveda svoj smisel, a pripravljenost na drugačen razplet od planiranega je dandanes morda še boljša vrednota. Spravljati sebe pod stres zaradi lovljenja rokov, ki so posledica postavljanja (pre)visokih ciljev in izzivov, ni ravno dober recept za tek na dolge proge. Uči se iz preteklosti, napravi sebi boljšo prihodnost.V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.