Razumevanje različnosti sveta za učinkovito komunikacijo

Alenka Vidic
agencija za odnose z javnostmi Propiar, predavateljica, mediatorka in trenerka komunikacijskih veščin


Učinkovita komunikacija sveti gral poslovnega sveta. Ko govorimo o tej temi, ljudje izžarevajo skorajda strahospoštovanje. Ni enega samega načina, vsak človek ima svojo unikatno kombinacijo, ki odpre oziroma zapre vrata do drugih. Za nekatere ljudi imamo občutek, da imajo poseben dar, veliko pa jih »pomanjkanje« slednjega preprosto naprti  neki nevidni sili, ki jih ob rojstvu pač ni obdarila s to veščino.


Naj dvigne roko tisti, ki noče učinkovito komunicirati. Nisem še srečala koga, ki bi mi rekel: nočem, da moji sogovorniki dobro  razumejo sporočila, ki jih posredujem. Nočem, da jih razumejo natančno tako, kot sem si to zamislil.  Prav to je »učinkovito komuniciranje«. Seveda vsi – na osnovi lastnih bogatih izkušenj – vemo, da mnogokrat pride do »kratkega stika«. Presenečeni smo, včasih šokirani in razočarani, ker nas sogovornik ni razumel. Naš pogled na situacijo je zelo  preprost: »Katerega dela ni razumel/razumela?«. To so izzivi vsakdanjega življenja, zasebno in poslovno.

 

Denimo, da imamo v zasebnem življenju precej večjo moč vplivanja na to, s katerimi ljudmi se bomo družili (običajno so to ljudje, ki nas »razumejo«, razumejo torej naša sporočila, saj imamo podoben motivacijski in vrednostni sistem), pa v podjetju takšen način ne deluje, in vse skupaj se postavi na glavo. Na delovnem mestu imamo na enem mestu združene različne vrste karakterjev, motivacij, vrednot, običajno so vpeti predstavniki obeh spolov kot tudi predstavniki različnih generacij. Saj poznate tisti razburjeni občutek, ko ste prepričani, da ste bili na sestanku »zelo jasni«, pa vam je popolnoma nerazumljivo, kako je navkljub temu prišlo do popolnoma  nasprotnega učinka.

 

Več v tiskani izdajiV kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.